Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Efood : freelancer …ή έφυγες

 Efood : freelancer …ή έφυγες


Προ ολίγων ημερών 115 εργαζόμενοι διανομείς της εταιρείας e-food έλαβαν στα κινητά τους μήνυμα σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία τους ανακοίνωνε εκβιαστικά πως θα έπρεπε από δω και πέρα να δουλεύουν ως freelancer (δηλαδή «συνεργάτες»), διαφορετικά …άνεργοι. Αυτό από μόνο του είναι η πιο διαυγής απομυθοποίηση του αφηγήματος περί αφεντικών και …«συνεργατών».

Είχε προηγηθεί, εδώ και ένα χρόνο περίπου, η επιλογή της e-food να μετατρέψει μέρος των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε 3μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δημιουργώντας επισφαλείς εργαζόμενους (καθώς κάθε 3 μήνες θα έπρεπε να ανανεώσουν τη σύμβαση τους) κι έτσι περισσότερο ευάλωτους στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες (μη καταβολή των όσων δικαιούνται, μετακύλιση του κόστους στους ίδιους τους διανομείς, άσχημες συνθήκες εργασίας κτλ). Ταυτόχρονα, δημιουργούσε το έδαφος στο οποίο θα ευδοκιμούσε η εντατικοποίηση, με την αξιολόγηση των εργαζόμενων διανομέων, οι οποίοι με την κατάργηση των ζωνών διανομής πλέον ανά περίπτωση διανύουν έως και περισσότερα από 10 χιλιόμετρα για μια παραγγελία. Απέναντι στις αντιδράσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους, η εταιρεία διαβεβαίωνε πως μετά από 3 ή 4 ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων, η σύμβαση θα γινόταν πάλι αορίστου. Αντ’ αυτού, σε πλήρη σύμπνοια με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, αποφάσισε μονομερώς και εκβιαστικά να τους μετατρέψει σε «συνεργάτες» (freelancer). Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία (όπως και όλες οι εταιρείες διανομών/ταχυμεταφορών) μέσα στο lockdown είχαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στο τζίρο και την κερδοφορία τους.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, δημοσιοποίησαν τον εκβιασμό της εταιρείας και ένα μαζικό ρεύμα συμπαράστασης εκφράστηκε μποϋκοτάροντας την εταιρεία, με το να καταργήσουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα της e-food από τα κινητά μας και ρίχνοντας την αξιολόγηση της εταιρείας από 4,4 στο 1 αστεράκι μέσα σε λίγες ώρες. Επόμενη απάντηση των σωματείων των εργαζομένων διανομέων είναι η προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 22/9 από τις 12.00 έως τις 16.00 (προσυγκέντρωση Πεδίο Άρεως στις 11.00), με μοτοπορεία στο υπουργείο εργασίας και κατάληξη στα γραφεία της e–food στο Νέο Ηράκλειο.

Εμείς από την πλευρά μας, ως συνέλευση γειτονιάς, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους διανομείς και στηρίζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τον δίκαιο αγώνα τους. Παράλληλα, συνεχίζουμε το μποϋκοτάζ στην e-food. Δεν παραγγέλνει κανείς και καμιά μας. Αξιολογούμε αρνητικά. Καταργούμε την εφαρμογή.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ !

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ανοιχτής συνέλευσης στο Χαϊδάρι

Εκδήλωση : Ψυχική Υγεία . Υπάρχει εναλλακτική στην κυρίαρχη πρακτική;

Ψυχική Υγεία . Υπάρχει εναλλακτική στην κυρίαρχη πρακτική; Εκδήλωση με μέλη της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία. ...