Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Η νίκη των εργαζομένων της e-food ήταν μόνο η αρχή … …to be continued!

Η νίκη των εργαζομένων της e-food ήταν μόνο η αρχή …

…to be continued!


Την 17η Σεπτεμβρίου όλοι γίναμε μάρτυρες της εκβιαστικής πολιτικής που άσκησε η γνωστή εταιρεία «e-food» στους διανομείς της εξαναγκάζοντάς τους, είτε να δουλέψουν ως freelancer ή να απολυθούν. Μπροστά σε αυτόν τον εκβιασμό είδαμε ότι η κίνηση μερικών εξ αυτών να κοινοποιήσουν την απόφαση της εταιρείας και να την καταγγείλουν στο σωματείο οδήγησε από την μια σε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που εκφράστηκε σε μποϊκοτάζ στην εταιρεία και από την άλλη σε ένα μαζικό αγώνα διεκδίκησης των εργατικών δικαιωμάτων με απεργία και στάση εργασίας. Ο αγώνας αυτός είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ανακληθεί το τελεσίγραφο της e-food προς τους διανομείς αλλά και να μετατραπούν οι συμβάσεις από 3μηνες σε αορίστου χρόνου. 

Το παράδειγμα της e-food αποτελεί μόνο μία περίπτωση ανάμεσα σε μια σειρά περιπτώσεων καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων. Μία από τις πολλές περιπτώσεις απόπειρας, από την πλευρά της εργοδοσίας, να διαμορφώσει τους όρους για υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων της! Καθημερινά όλες και όλοι καλούμαστε να εργαζόμαστε κάτω από δυσμενείς συνθήκες, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη ή επισφαλή εργασία υπό το φόβο της απόλυσης. Μας έχουν πείσει πως αν είμαστε καλοί/ες στη δουλειά μας, πως αν κάνουμε περισσότερες θυσίες για τον εργοδότη μας ή πως αν “πουλάμε” καλά τα προσόντα μας, θα πετύχουμε. Ωστόσο αποδεικνύεται πως με τα χρόνια οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και χειρότερες, με νόμους που έρχονται να παγιώσουν και με θεσμικό τρόπο όλα τα παραπάνω δημιουργώντας ένα καθεστώς υπερεργασίας και εκμετάλλευσης. 

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο νόμος Χατζηδάκη που κατήργησε επί της ουσίας το 8ωρο αφού δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να υποχρεώνει τους εργαζομένους σε απλήρωτες υπερωρίες ρευστοποιώντας πλήρως το ωράριο εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος επιβάλλει, και με θεσμικό τρόπο, νέες σχέσεις εργασίας με ελαστικά ωράρια και εξατομικευμένους μισθούς που θα προκύπτουν από το μέγεθος της υπερεργασίας μας. Ταυτόχρονα, επιτίθεται στη συνδικαλιστική δράση και στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων με το ηλεκτρονικό μητρώο που φακελώνει τα μέλη του εκάστοτε σωματείου. 

Η νίκη των αγωνιζόμενων διανομέων μας έδειξε πως οι συλλογικοί αγώνες μπορούν ακόμα να κερδίζουν καθώς και τη σημασία που έχουν τα ταξικά σωματεία και οι συλλογικοί φορείς που δρουν από τα κάτω και ανεξάρτητα από τις εργοδοτικές ομοσπονδίες ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ. Εμείς σαν συνέλευση γειτονιάς καλούμε όλες και όλους τις/ τους εργαζόμενες/ους στη γειτονιά μας να καταγγείλουν και να συλλογικοποιήσουν κάθε αυθαιρεσία που γίνεται εις βάρος τους, προτάσσοντας το συλλογικό δρόμο.

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ανοιχτής συνέλευσης στο Χαϊδάρι

Εκδήλωση : Ψυχική Υγεία . Υπάρχει εναλλακτική στην κυρίαρχη πρακτική;

Ψυχική Υγεία . Υπάρχει εναλλακτική στην κυρίαρχη πρακτική; Εκδήλωση με μέλη της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία. ...